Rechts-extremistische en antisemitische Duitse organisatie. Voorloper van het nazisme.

 

Het Thule-Gesellschaft wordt als tak van de Germaner Orde in 1918 in München opgericht door Rudolf van Sebottendorf. De naam van het gezelschap, Thule, is afgeleid van de term Ultima Thule, het ‘Uiterste Noorden’ en wordt gekozen om het zuivere ‘noorderlijke’ ras mee aan te duiden. De swastika wordt gekozen als embleem van de organisatie. Binnen zeer korte tijd heeft de organisatie al 1500 leden in Duitsland.

Een groot aantal leden van het Thule-Gesellschaft behoort tot de kopstukken van de latere nazi-partij van Hitler. Bewijsmateriaal dat Hitler zelf ook lid is geweest van de ultrarechtse organisatie is nooit gevonden; wel wordt verondersteld dat de organisatie invloed heeft gehad op Hitler. In 1919 richt het Thule-Gesellschaft de Duitse Arbeiderspartij (DAP) op. Deze partij is de voorloper van Hitler’s NSDAP.

Het tijdschrift van het Thule-Gesellschaft, de Völkischer Beobachter, wordt later de partijkrant van de nazi’s. Nu nog heeft het Thule-Gesellschaft een postbusadres in Oostenrijk.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten