Het woongebied van de Sumeriërs (of Soemeriërs),
een volk uit het oude Mesopotamië,
dat ook wel Babylon wordt genoemd.

 

Oorsprong

Het volk leeft in het derde en tweede millennium voor Christus. Het Sumerische schrift is het oudste bewaard gebleven schrift; mede daardoor is het volk niet in de vergetelheid geraakt.
De naam Sumeriërs wordt gegeven door een buurvolk, de Akkadiërs. Zelf noemen zij zich Sag-Gi-Ga, dat ‘zwarthoofden’ betekent. Waarschijnlijk heeft de naam Soemeriërs dezelfde betekenis in Akkadisch dialect. De Soemeriërs spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het gebied, omdat zij binnen een geavanceerde samenleving leven.

Modern

Vele Soemerische uitvindingen vinden wij terug in onze huidige maatschappij. Zo komt het tweekamerstelsel uit de Soemerische samenleving. Ook het Soemerische schrift en het schoolsysteem zijn zeer ontwikkeld. De Soemeriërs zijn uitvinders van het spijkerschrift. De cilinderzegel is een Soemerische uitvinding. De Soemeriërs zijn de oudste astrologen.

Kennis uit de hemel

De Soemeriërs menen dat hun beschaving is gebracht door wezens die uit de hemel op aarde waren neergestreken. Deze wezens worden Annunaki genoemd. Dat komt van het woord annunciatie, aankondiging. De kennis van het Soemerische volk is overgedragen op kleitabletten. Weinig onderzoekers kunnen hun taal ontcijferen.

Mythologie

Een van de bekendste verhalen die zijn overgedragen vertelt over een andere planeet, Nibiru, waar ook de Annunaki vandaan komen. De Annunaki zouden 400.000 jaar eerder in het gebied tussen de Eufraat en de Tigris geland zijn, waar zij E-den, een stad, vormden. Later komen de Annunaki weer terug op aarde waar zij zich voortplanten met de vrouwelijke bewoners. Hieruit komt het reuzengeslacht van de Titanen voort. Vanwege de overlast van de Titanen besluiten de Annunaki de reuzen uit te roeien. Dit verhaal lijkt veel op het latere verhaal in de Bijbel, uit het Bijbelboek Genesis 6. De samenleving bereikt haar hoogtepunt tijdens de derde dynastie van Ur, in de 21e eeuw voor Christus.

Godengalerij

Het Soemerische volk kent door de tijd verschillende goden. An is de god van de hemels, Nammu (Nammoe) de moedergod, Inanna de godin van liefde en oorlog en Enlil de god van de wind. De verschillende goden worden in verschillende steden aanbeden. Het volk gelooft dat het universum een platte schijf is, omgeven door een tinnen huls. Na de dood gaan de zielen in de vorm van een Gidim (geest), naar de onderwereld. Het Soemerische rijk gaat ten onder aan de groei van en strijd tussen lokale steden en volken.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten