Strategische zeeverbinding tussen de Golf van Akaba en de Rode Zee. Directe aanleiding voor de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967.

 

Aanvoer

Vernoemd naar het eilandje Tiran, dat zich in de zeedoorgang bevindt. Van strategisch belang voor Israël en Jordanië, omdat de Straat van Tiran toegang biedt naar de zeehavens van respectievelijk Eilat en Akaba, vanaf de Rode Zee.

Blokkade

Het belang wordt duidelijk gedurende het conflict in het Midden-Oosten in de twintigste eeuw. In 1956 besluit de Egyptische president Nasser het Suezkanaal en de Straat van Tiran af te sluiten voor Israëlische schepen. De blokkade wordt opgeheven, maar in het voorjaar van 1967 besluit Nasser tot een nieuwe afsluiting. Hij vindt een blokkade geoorloofd, omdat de Golf van Akaba behoort tot de territoriale wateren van Egypte. Deze tweede blokkade is de directe aanleiding voor het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Bezetting

Na deze oorlog ontstaat het begrip door Israël bezette gebieden. Het gaat om een van de meest besproken en omstreden militaire acties van de vorige eeuw. De meningen erover zijn heftig verdeeld. De een noemt het een verwerpelijke imperialistische onderdrukking van het Arabisch-Palestijnse volk; de ander ziet het als gerechtvaardigde actie van het Joodse volk, dat een historisch en/of bijbels-religieus recht zou hebben op delen van het bezette land.

Meer nog dan de intussen ontruimde Gazastrook is het vooral de bezette Westoever die in het heilige boek van een derde van de wereldbevolking, de Bijbel, staat beschreven als Judea (het woord ‘Jood’ is er van afgeleid) en Samaria. Samen vormen ze de kern van het beloofde land en het antieke volk van de Israëlieten, dat later het Joodse volk genoemd wordt. In de joodse en christelijke religieuze traditie wordt deze landbelofte erkend; in de islamitische niet. Ook de ‘seculiere’ Israëlische regeringen van de laatste jaren wensen er geen rekening mee te houden. Volgens veel gelovigen zal God nooit toestaan dat het land Judea in handen komt van de Arabieren. Velen zien volledige Joodse ontruiming van (de nederzettingen in) vooral Judea als de kern van het Israël-Palestinaconflict en de sleutel tot de oplossing ervan.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten