Arthur Seyss-Inquart
(1892-1946)

Duits-Oostenrijkse nazi-politicus.
Treedt ook op in Nederland.
Verantwoordelijk voor deportatie van Joden.

 

Seyss-Inquart wordt geboren op 22 juli 1892 in Stannern, Moravië. Hij gaat rechten studeren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakt hij gewond, waardoor hij de rest van zijn leven mank loopt. Als hij terugkeert na de oorlog vestigt Seyss-Inquart zich als advocaat in Wenen.

Seyss-Inquart hoort in de beginperiode van het nationaal-socialisme bij de gematigde vleugel van de nazi´s. Hij sluit zich aan bij de Deutsche Volksbund en de Stiermarkse Heimatschutz. In 1937 wordt hij benoemd tot staatsraad door de Oostenrijkse premier Kurt von Schuschnigg. Hij vormt de verbindingsschakel tussen de regering en de nationaal-socialisten. In 1938 wordt de Oostenrijker benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Openbare Veiligheid.

Als Von Schuschnigg aftreedt, wordt Seyss-Inquart bondskanselier. Op verzoek van de nieuwe bondskanselier marcheren de Duitse troepen Oostenrijk binnen en de Anschluss wordt voltooid. Seyss-Inquart wordt rijksstandhouder van het nieuwe gewest. In 1939 wordt de rijksstandhouder benoemd tot waarnemend gouverneur-generaal in Polen.

Na de Nederlandse capitulatie in 1940 wordt hij commissaris van Nederland. Hij woont op het landgoed Clingendael in Wassenaar. Herr Kommissar heeft veel te maken met de NSB-leider Anton Mussert. In Nederland krijgt hij de bijnaam zes-en-een-kwart. Hij probeert eerst met zachte hand het land voor het nazisme te winnen. Later treedt hij hard op tegen verzet.

Seyss-Inquart is verantwoordelijk voor de deportatie van Joden en de uitvoering van de arbeidsinzet voor de Duitse industrie. Aan het einde van de oorlog geeft hij toestemming voor voedseltransporten. Seyss-Inquart voorkomt onder meer transportvernielingen. Ook weet hij verschillende malen harde SS-maatregelen uit te stellen of te voorkomen.

Tijdens de processen in Neurenberg verklaart Seyss-Inquart dat hij niets afwist van het lot dat de Joden te wachten stond in de concentratiekampen. Toch wordt Seyss-Inquart veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Op 16 oktober 1946 overlijdt hij door ophanging.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten