Seldjoeken (of: Seldsjoeken, Seltsjoeken)

1098

Turkse veroveraars tussen de 9e en 13e eeuw.

 

Vernoemd naar stamvader Seldjoek, die leeft in het midden van de tiende eeuw. Nemen de islam als godsdienst aan. Onderwerpen in de elfde en twaalfde eeuw vanuit Turkije Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan, Perzië, Irak en een deel van het Arabische schiereiland. Veroveren in 1076 Jeruzalem.

Tonen geen respect voor uitingen van andere godsdiensten: steken kerken en synagogen in brand. Keizer Alexius I van Byzantium zoekt bij paus Urbanus II hulp om zijn rijk tegen de Seldjoeken te beschermen.

Het is in feite het agressieve gedrag van de Seldjoeken dat leidt tot de eerste Kruistocht. Deze is gericht tegen de alleenheerschappij van de moslims en doet in gewelddadigheid niet onder voor de tegenstander.

In de twaalfde eeuw valt het rijk uiteen in kleinere gebieden. De Seldjoeken worden wel als voorlopers van de Osmanen (Ottomanen) gezien. Ze ontwikkelen in Perzië een nieuw soort moskee, geïnspireerd door de paleizen van de Sassaniden. De Vrijdagmoskee in Isfahan is er een voorbeeld van.

 
Meer informatie:

Voor een lijst van jaartallen en namen van sultans en koningen zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Seldjoeken.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten