1. John Davison Rockefeller (1839-1937)

Amerikaanse industrieel en miljardair. Rockefeller wordt op 8 juli 1839 geboren in Richford. Hij is de oudste zoon van William Avery Rockefeller en Elisa Davison Rockefeller. De jonge Rockefeller brengt een aantal jaren door op het platteland, op de boerderij van zijn ouders. Daarna verhuist het gezin naar Cleveland, Ohio. De Amerikaan begint zijn loopbaan als kantoorbediende in Cleveland, maar werkt vanaf de ontdekking van aardolie samen met Samuel Andrews.
Op 8 september 1964 trouwt John Rockefeller met Laura Celestia Spelman.

In 1865 sticht hij met zijn broer William Rockefeller de Standard Oil Works en in 1870 wordt hij president van de Standard Oil Company of Ohio. Het hoofdkantoor van zijn bedrijf bevindt zich in New York City. In 1883 verhuist hij daarheen met zijn familie. Rockefeller is een keiharde zakenman: binnen tien jaar zijn al zijn concurrenten uitgeschakeld.

Rockefeller is de eerste van de robber barons, een scheldnaam voor grote zakenlieden die eind negentiende eeuw de Amerikaanse markt monopoliseren. De zakenman ontdekt dat olie gevoelig is voor de ´economy of scale´: hoe meer olie verwerkt kon worden, hoe goedkoper het aangeboden kon worden.

Het Rockefeller concern, dat vanaf 1881 de Standard Oil Trust heet, krijgt nagenoeg een monopoliepositie in de Verenigde Staten.
Rockefeller wordt gehaat en bewonderd vanwege zijn zakelijke activiteiten en zijn rijkdom. In de loop der jaren komen duistere praktijken van het bedrijf boven water, zoals prijsafspraken, anti-concurrerende maatregelen en samenzwering met de spoorwegen.

Als president Theodore Roosevelt aantreedt begint het anti-trustonderzoek tegen de oliemaatschappij.
Vanuit de overheid wordt opgetreden tegen de machtige oliemaatschappij, maar via manipulatieve wegen weet Rockefeller zijn bedrijf staande te houden. In 1909 verschijnt de autobiografie van de zakennaam onder de titel ´Random Reminiscenes´. In 1911 wordt door het Hooggerechtshof in Washington de ontbinding van zijn bedrijf bevolen. Het bedrijf moet worden opgedeeld in 34 kleinere bedrijven. In dat jaar trekt Rockefeller zich terug en wordt zijn vermogen geschat op een miljard dollar.

Relatief gezien is Rockefeller rijker dan Bill Gates nu. In 1884 schenkt Rockefeller vijfduizend dollar aan een school voor zwarte vrouwen in Atlanta. Later wordt de school Spelman College genoemd, een eerbetuiging aan de ouders van Rockefeller´s vrouw.

De universiteit van Chicago wordt in 1882 door Rockefeller bekostigd. Ook sticht hij The Rockefeller Institute for Mediaal Onderzoek, sinds 1965 Rockefeller University, in 1901. In 1909 wordt de Rockefeller Sanitair Commissieloon opgezet. In 1910 sticht hij de Rockefeller Foundation.

In 1891 is Rockefeller één van de ondertekenaars van de petitie die Blackstone overhandigt aan de Amerikaanse president Benjamin Harrison, waarin verzocht wordt om Israël aan de joden terug te geven. In 1937 overlijdt Rockefeller in Ormond Beach.

2. Nelson Aldrich Rockefeller

Rockefeller´s kleinzoon, Nelson Aldrich Rockefeller, wordt op 8 juli 1908 in Bar Harbor, Maine, geboren. Hij volgt een bankiersopleiding en heeft van 1931 tot 1958 zitting in het bestuur van het Rockefeller Center in New York. Hij is adviseur van president Roosevelt inzake Latijns-Amerikaanse kwesties. Onder president Truman leidt hij een programma voor ontwikkelingshulp en onder Eisenhower heeft hij een raadgevende functie. In 1958 wint de jonge Rockefeller de gouverneursverkiezingen voor de staat New York. In 1960, 1964 en 1968 verliest hij de strijd om de Republikeinse kandidatuur. Van 1974 tot 1977 is hij vice-president onder Gerald Ford.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten