Osmaanse, Ottomaanse of Turkse Rijk

De naam is afgeleid van de stichter, Osman I (1258-1324). Opkomst rond 1280.
Eindigt ruim 600 jaar later, in 1921 (bevestigd in 1923), met de oprichting van de moderne Turkse republiek. Raakt rond 1918 de macht in Palestina kwijt, ten gunste van Engeland.

Het Osmaanse rijk – op islamitische grondslag – groeide uit van een klein vorstendommetje in Anatolië tot een machtig imperium in het Nabije Oosten en het Middellandse Zeegebied. In 1435 werd Constantinopel op de Byzantijnen veroverd, tot hoofdstad van het Rijk benoemd en Istanbul herdoopt.

Het Osmaanse rijk bezette het historische Israël, op dat moment aangeduid als Zuid-Syrië of Palestina en het grootste deel van de Arabische wereld vanaf 1517. Het rijk bereikte zijn grootste omvang in de 16e en 17e eeuw na Chr.

De belangrijkste van de 36 heersers (meestal sultans):
· Osman I (1258-1324). Stichter van de Osmaanse dynastie, met Byzantium als uitvalsbasis http://nl.wikipedia.org/wiki/Osman_I
· Süleyman I, De Prachtlievende of de Schitterende (1494-1566). Zoon van Selim I. Zorgde 46 jaar lang voor macht, pracht en praal in Ottomaanse Rijk http://nl.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCleyman_I.
· Enver Pasha (1881-1922). De laatste heerser. Hij sloot in W.O. I een alliantie met Duitsland http://nl.wikipedia.org/wiki/Enver_Pasja.

Eind 19e eeuw moest het rijk grote delen van Zuid-Europa inleveren. Op 5 november 1914 verklaarde het Verenigd Koninkrijk (de Britten, Groot-Brittannië, Engeland) de oorlog aan het Osmaanse rijk. Met steun van de Arabieren wisten de Britten uiteindelijk de Turkse legers te verslaan. De loyaliteit van de Arabieren werd verkregen door ze volledige zelfstandigheid (zelfbeschikking) te beloven na de overwinning. Deze toezegging conflicteerde met een andere. De Britten hadden, onder meer met de Balfourverklaring, ook medewerking beloofd aan een Joods veilig thuis in Palestina. De onoplosbaar lijkende problemen in Palestina tussen Arabieren en Joden zouden in 1948 leiden tot het Britse vertrek uit de regio. Sindsdien spelen de Verenigde Staten van Amerika in het gebied een belangrijke rol.

In 1923 vestigde Atatürk de moderne staat Turkije, waarmee een definitief eind kwam aan het Osmaanse rijk.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten