Otto Skorzeny

Oostenrijkse SS-officier.
Wordt bekend vanwege de ‘stunts’ die hij uitvoert voor de Duitsers.

 

Bijnaam: scarface, vanwege de littekens die hij oploopt tijdens schermduels.

Als de Tweede Wereldoorlog begint en Oostenrijk verplicht wordt soldaten te leveren, meldt Skorzeny zich vrijwillig aan. Hij maakt deel uit van de troepen die Nederland binnenvallen. Ook neemt hij deel aan de invasie in Frankrijk, op de Balkan, en de inval in Rusland. Hij raakt gewond tijdens operatie Barbarossa en wordt naar Wenen gebracht. Krijgt een technische aanstelling in Berlijn, maar wordt later geselecteerd voor commandoacties achter het front. Wordt commandant van de speciale eenheden.

Uitvoerder van de spectaculaire reddingsactie van Mussolini in 1943. Bevrijdt de voormalige Italiaanse leider met behulp van zweefvliegtuigen. Zijn volgende opdracht is het gevangennemen van Tito, die weet te ontkomen. Neemt ook deel aan de vergeldingsactie tegen een groep afvalligen van het naziregime.

In 1944 zou hij de zoon van de Hongaarse dictator Horty ontvoeren. Het plan verloopt echter anders en resulteert erin dat Hongarije tot het einde van de oorlog een bondgenoot van Duitsland blijft, omdat Skorzeny Horty tot aftreden heeft gedwongen.

Tijdens het Ardennenoffensief doen zijn manschappen zich onder leiding van Skorzeny als Amerikanen voor. De weken daarvoor hebben zij geoefend op hun Amerikaanse accent en gewoonten. Compleet met Amerikaanse uniformen brengen zij de echte Amerikanen in verwarring.

Skorzeny vlucht na de oorlog naar Spanje, waar hij een bestaan als zakenman opbouwt. Hij wordt door de Amerikanen vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Hij is zowel betrokken bij de Odessa-organisatie, die na WO2 nazileiders helpt bij vluchtpogingen naar de Arabische wereld en Zuid-Amerika, als de ultrarechtse Spaanse groep Cedade.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten