Slag bij Askalon tussen de Saracenen en de kruisvaarders, Jan Luyken

Deelnemers aan de kruistochten in de Middeleeuwen.

De eerste kruistocht heeft plaats in 1096.

Doel van de kruisvaarders is het heilige graf in Jeruzalem te beschermen.

Het woord kruisvaarders is afgeleid van het christelijke kruis, dat de beschermers van het christendom op hun kleding dragen. Tussen de elfde en de dertiende eeuw vinden – na een oproep van paus Urbanus II – meerdere kruistochten plaats. Bij de eerste kruistocht wordt Jeruzalem bezet door de kruisvaarders.

Moslims verdrijven

De kruistochten komen op gang nadat de Turkse Seldjoeken Jeruzalem bezetten en synagogen en kerken in vlammen doen opgaan. Mensen op pelgrimstocht werden lastiggevallen en dat leidt ertoe dat Europese christenen zich gaan organiseren om de Turkse moslims te verdrijven. De eerste kruistocht komt aan in Jeruzalem in 1099 en neemt op gewelddadige wijze de stad in. Daarbij worden islamieten en joden massaal om het leven gebracht. De kruisvaarders stichten het Koninkrijk Jeruzalem. Godfried van Bouillon wordt de eerste beschermer van het Heilige Graf. Zijn opvolgers noemen zichzelf ´koning´ en nemen intrek in de Al-Aqsamoskee. De bezetting van de stad door de kruisvaarders duurt tot 1187, wanneer Jeruzalem zich overgeeft aan Saladin.

Modern begrip

Begin 21e eeuw krijgt het woord een nieuwe lading. Zowel de Amerikaanse president Bush als zijn grote tegenstander, terreurleider Osama bin Laden en diens volgelingen, gebruiken het. Met kruisvaarders in de moderne betekenis worden bedoeld (christelijke) westerlingen, die de islamitische terreur tegen het Westen willen bestrijden.
Bin Laden en anderen kondigen bij herhaling aan dat zij als doel hebben, de joden en de kruisvaarders te vernietigen.

Bronnen:

Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeruzalem)
Newadvent.org (http://www.newadvent.org/cathen/04543c.htm)

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten