Koeraisjieten

De grote profeet van de islam, Mohammed, zou een afstammeling zijn van deze Arabische clan. De stam zou vernoemd zijn naar de haaien in de wateren die het Arabisch schiereiland omsluiten.

 

Economisch belang

Vanaf het einde van de vierde eeuw verwerven de Koeraisjieten een dominante positie in Mekka. Het is de jonge Arabier Koesajj die verschillende Arabische clans met elkaar verenigt binnen de stam van de Koeraisjieten. Hij roept zichzelf tot koning uit en bewaker van de Ka’aba, een belangrijke pelgrimsbestemming van de cultische godsdienst, waar in die tijd talloze pelgrims op afkomen. De bedevaartsbestemming zorgt voor economische groei in Mekka waar de stam van de Koeraisjieten vele generaties van profiteert. Bovendien was Mekka zeer waarschijnlijk ook een belangrijk handelsknooppunt op verschillende routes, wat de rijkdom van de Koeraisjieten alleen maar ten goede kwam.

Alleen voor leden

De stam heeft de politieke en religieuze macht in het gebied. Bovendien zijn de leden van de stam degenen die van de rijkdom van Mekka profiteren. Anderen worden aan hun lot overgelaten. Aboe Talib, oom en voogd van Mohammed was de sjeik van Banoe Haasjim, een kleine, maar prestigieuze clan binnen de stam van de Koeraisjieten. Op die manier ontkwam Mohammed volgens de traditie aan een leven vol schulden.

Keus

Op het moment dat Mohammed begint met de verkondiging van de islam, wekt dat de nodige woede op van de Koeraisjieten. Waarschijnlijk had die woede weinig te maken met zijn godsdienstige levensopvatting, al waren de Koeraisjieten polytheïsten, terwijl de profeet het tegenovergestelde predikte. Mohammed zette kwaad bloed door zichzelf als ´boodschapper van God´uit te roepen en door de voorouders en rijken binnen de stam te beledigen en te bekritiseren.

Boemerang

Als de Koeraisjieten doorkrijgen dat Mohammed steeds meer volgelingen om zich weet te verzamelen, trachten ze hem met economische middelen te boycotten. Het is de bedoeling al zijn volgelingen te negeren en zo uit Mekka te verdrijven. De boycot heeft echter de nodige nadelige gevolgen voor de Koeraisjieten zelf en wordt daarom na een aantal maanden weer opgeheven.

Triomf

Als Mohammeds oom en beschermeling sterft krijgt Mohammed het moeilijk. Met zijn volgelingen verlaat hij Mekka. Mohammeds clan blijft echter groeien en wordt steeds dominanter. Uiteindelijk zal de clan de dominante positie van de Koeraisjieten overnemen.

Sausje

Volgens sommige islam-kritische (o.a. westerse) wetenschappers is de hele bestaansgeschiedenis van Mohammed en zijn familie geheel of gedeeltelijk een verzinsel. De strenge religieuze leefregels zouden vooral dienen om de strijders te disciplineren. Maar ook om gewelddadigheden van de islamitische veroveraars te legitimeren en het geweld tegen andersdenkenden te presenteren als hemelse opdracht en het daarmee voor de ‘gewone man’ aanvaardbaar te maken.

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten