Moderne benaming voor de Islamitische Republiek Perzië.

 

Oppervlakte 1.648.000 km2 = 47 x Nederland.
Aantal inwoners: 69 miljoen.
Hoofdstad: Teheran (1996: 6,7 miljoen inwoners).
Staatshoofd: van 3 augustus 1997 tot juni 2005 de gematigde Mohammed Khatami. Sindsdien de ultraconservatieve Mahmud Ahmadi-Nejad.
De taal is Perzisch, een Indo-europese taal (Farzi).

In de jaren ’60 en ’70 van de twintigste eeuw maakt de sjah van Iran (Rezah Pahlevi) een machtig bolwerk van westerse belangen in de Golfregio. Nadat hij in 1975 een eenheidspartij invoert neemt de onrust in het land snel toe.

De ayatollah Khomeini doet een oproep aan het volk om terug te keren tot de islam. Sinds de islamitische revolutie van 1976 erkent Iran de staat Israël niet langer. Veel bronnen noemen de revolutie een ‘terugkeer naar de Middeleeuwen’.

In 1978 vertrekt (vlucht) de sjah. Khomeini keert terug en roept de Islamitische republiek uit. Sindsdien heeft het land naast de democratisch gekozen regering ook een religieuze.

In Iran doen zich ongeveer om de drie jaar zware aardbevingen voor. In 1990 vindt een aardbeving plaats die aan 35.000 mensen het leven kost. Op 1e kerstdag 2003 wordt de antieke plaats Bam getroffen door een aardbeving; er vallen meer dan 20.000 slachtoffers.

Rond de eeuwwisseling komen er steeds sterke geruchten dat Iran de productie van kernwapens voorbereidt. Sommige bronnen melden dat de VS, in samenwerking met Israël, de vernietiging van de kerncentrale voorbereidt. De EU wordt door dezelfde bronnen beschuldigd van laksheid. Israël meldt de productie van kernwapens door Iran niet te zullen toestaan. Uit fundamentalistisch-religieuze kringen in Iran klinken serieuze nucleaire bedreigingen in de richting van Israël.

Op de Olympische Spelen van 2004 weigert een sportman uit Iran om politieke redenen tegen een Israëli uit te komen. Om een politieke rel te voorkomen zorgt hij – volgens sommige bronnen na telefonische instructies uit Teheran – dat hij twee kg te zwaar is.

Vanaf de tweede helft van 2005 laat de president van Iran, Ahmadinejad, zich herhaaldelijk negatief uit over Israël. Hij ontkent de Holocaust en stelt voor dat de joodse bevolking van Palestina naar Duitsland en Oostenrijk wordt (terug-) verplaatst. Ook meent hij dat de staat Israël van de aardbodem moet verdwijnen. Ook eerdere islamitische leiders van het land hebben zich in soortgelijke zin uitgelaten.

Volgens Amnesty International is de mensenrechtensituatie in het land nog steeds ‘uiterst zorgwekkend’ (december 2005).

 

Jomhuri-ye Eslami-ye.

Jomhuri-ye Eslami-ye.

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten