(1893 – 1946)

Duits politicus. Kopstuk van de nazi-partij tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

 • Geboren op 12 januari 1893 in Beieren als zoon van een advocaat.
 • Volgt een militaire opleiding en wordt in de Eerste Wereldoorlog opgeroepen om in de infanterie te dienen. Loopt na korte tijd echter een onbekende ziekte op, en na zijn herstel wordt hij medisch afgekeurd voor verdere dienst.
 • Weet hierna een functie te krijgen als piloot. Doet in 1915 een vliegopleiding en wordt weer actief in het leger. Kort daarna wordt hij echter neergeschoten, waarvan hij een groot deel van 1916 aan het herstellen is. Uiteindelijk keert hij in november terug en aan het eind van de oorlog heeft hij 22 mensen gedood en de hoogste militaire onderscheiding ontvangen, maar hij blijft last houden van zijn oorlogswonden.
 • Gaat in eerste instantie na WO1 economie studeren in München, maar hij maakt zijn studie niet af. Hij werkt ook nog korte tijd bij vliegtuigbedrijf Fokker, en in 1920 gaat hij werken bij een Zweedse vliegtuigmaatschappij. Uiteindelijk kiest hij echter voor een carrière in de politiek.
 • In Zweden ontmoet Goering zijn eerste vrouw, Karin von Kantzow. Zij overlijdt in 1931; een jaar later hertrouwt hij met de actrice Emmy Sonnemann.
 • Wordt in 1922 lid van de NSDAP en een jaar later leider van de SA. In deze functie doet hij mee aan de Bierkellerputsch, een poging om in 1923 in Beieren aan de macht te komen. De putsch mislukt en Goering raakt gewond.
 • Om de pijn van zijn opgelopen verwondingen en zijn oorlogswonden te verzachten, neemt Goering morfine. Hij raakt hier echter in steeds ergere mate aan verslaafd, en zijn lichaamsgewicht begint toe te nemen.
 • Wordt in de jaren erna één van de belangrijkste adviseurs van Hitler. Wanneer de NSDAP bij de verkiezingen van 1928 twaalf zetels in het parlement (de Reichstag) haalt, wordt Goering lid. Vier jaar later wordt hij voorzitter van het parlement en speelt hij een belangrijke rol in het proces waarmee de nazi-partij aan de macht komt.
 • Is in eerste instantie eerste minister van Pruisen en minister van Binnenlandse Zaken, maar wanneer Hitler in 1933 aan de macht komt wordt hij benoemd tot minister voor de Luchtmacht. In die functie, die hij tot 1935 vervult, werkt Goering in het geheim aan de wederopbouw van de Luftwaffe.
 • Vanaf 1935 is Goering luchtmaarschalk.Hij voert daarmee het bevel over alle Duitse aanvallen. Zo heeft hij een belangrijk aandeel in de ‘Anschluss’ van Oostenrijk bij Duitsland in 1938: Goering dreigt met bomaanvallen op Oostenrijk als de president besluit om niet aan Hitler’s kant te staan.
 • Vanaf 1936 is Goering verantwoordelijk voor de bewapening van Duitsland, en als bevelhebber van de geheime politie van Pruisen is hij verantwoordelijk voor de oprichting van de Gestapo. Ook begint hij in die tijd met de bouw van de eerste concentratiekampen.
 • In 1940 wordt Goerings macht nog eens versterkt wanneer Hitler.hem de nieuwe titel Rijksmaarschalk geeft, de hoogste militaire rang in het Rijk. In juni 1941 wordt hij officieel benoemd tot opvolger van Hitler.
 • Al vanaf midden jaren ’30 doet Goering naast zijn militaire taken aan zelfverrijking. Hij heeft macht over de Duitse economie, en houdt zich bezig met obscure bedrijven en corruptie. Wanneer de oorlog eenmaal begint, weet Goering de hand te leggen op vele kunstvoorwerpen uit de privécollecties van rijke Joden en musea in bezette landen.
 • Als de Duitse Luftwaffe in 1940 onder andere de Slag om Engeland (augustus 1940) verliest, een aanval waar Goering persoonlijk sterk bij betrokken was, doet dit Goerings carrière geen goed. Ook bij de Führer zelf raakt hij veel van zijn prestige kwijt.
 • Na het verlies van de Slag om Engeland richt Goering zijn aandacht op de Russen. Het verlies betekent echter wel dat de Britten in de positie zijn om mee te vechten aan geallieerde zijde. De Duitsers verwachten niet dat dit een bedreiging zal vormen.
 • Goerings populariteit bij het volk loopt verdere schade op vanwege zijn extravagante levensstijl in een tijd waarin het gewone volk het moeilijk heeft.
 • Officieel is Goering de hoogst geplaatste persoon in de nazi-partij die (schriftelijk) bevel heeft gegeven voor de ‘Endlösung’, het systeem voor deportatie en uitroeiing van joden. Het is echter vrijwel zeker dat Hitler hem hiertoe in 1941 mondeling opdracht gegeven heeft.
 • Wanneer de vijand in 1943 steeds verder het Duitse gebied binnendringt, verbiedt Goering dit te melden aan Hitler. De Führer houdt Goering echter verantwoordelijk voor de Duitse verliezen en Goering begint zijn invloed te verliezen.
 • Aan het einde van de oorlog, als duidelijk is dat Duitsland niet meer kan winnen, verliest Goering zijn trouw aan de Führer. In de nacht van 20 op 21 april 1945, na de 56e verjaardag van Hitler, ontvlucht Goering Berlijn. Zijn kunstwerken neemt hij mee in een colonne vrachtwagens.
 • Wanneer duidelijk wordt dat Hitler vanuit Berlijn niet veel macht meer heeft, stuurt Goering, die al naar Beieren is vertrokken, hem een telegram met de vraag of hij de macht mag overnemen nu Hitler vastzit in zijn bunker.
 • Hij krijgt een telegram terug van Hitler met de mededeling dat hij hoogverraad heeft gepleegd en dat hij afstand moet doen van al zijn functies en zich in hechtenis moet laten stellen om in leven te mogen blijven. Hierdoor moet Goering op de vlucht voor de SS.
 • Vlak voor zijn dood laat Hitler in zijn testament vastleggen dat Goering en Himmler uit de partij en alle functies verbannen moeten worden vanwege ontrouw aan zijn persoon, verboden onderhandelingen met de vijand en een poging om illegaal de macht te grijpen.
 • Uiteindelijk kiest hij ervoor om zich over te geven aan de Amerikanen, die hem na de oorlog bij de Neurenbergse processen in 1946 veroordelen tot de dood door ophanging. Volgens de rechters is zijn schuld uniek, “alleen al door zijn omvang”. Goering heeft de hoogste rang van alle nazi’s die in Neurenberg berecht worden.
 • Enkele uren voor zijn executie zal plaatsvinden, pleegt Goering zelfmoord met behulp van een gifcapsule.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten