(1906-1949)

Egyptisch islamitisch denker.

Oprichter van de Moslimbroederschap.

Belangrijke voorloper van het islamisme, de ‘politieke’ (lees: fundamentalistische) variant van de islam.

Islam als basis

Al tijdens zijn jeugd raakt Hassan al-Banna, die in het Egyptische Al-Mahmudia werd geboren, geïnteresseerd in de islam. Hij leert de Koran uit zijn hoofd en wordt op zestienjarige leeftijd toegelaten tot de Universiteit van Caïro en de Al-Azhar Universiteit. Hij maakt kennis met het soefisme en het salafisme en begint te geloven dat de islam de basis van een nieuwe Egyptische samenleving zou moeten vormen. Hij meent dat het Egypte van dat moment teveel op het ‘verdorven Westen’ lijkt.
Weerstand tegen Britten

Na zijn studie krijgt Al-Banna een aanstelling als docent Arabisch in een stadje dichtbij het Suezkanaal, dat op dat moment door de Britten bestuurd wordt. Hier maakt de Egyptenaar van dichtbij de verschillen tussen de levensstijl van de Egyptenaren en de daar woonachtige rijke Britten mee. De Britten, die zich tegenover de Egyptenaren als arrogante superieuren gedragen, roepen weerstand bij hem op. Vanaf dat moment komt hij in opstand, zowel tegen de bezetting en kolonisatie van de Arabische wereld als de corruptie binnen de Egyptische staat.

“Israel will exist and will continue to exist
until Islam will obliterate it,
just as it obliterated others before it.”

Hassan al-Banna, oprichter van de Moslimbroederschap.

Mislukt plan

Met de Moslimbroederschap, die Al-Banna in 1928 samen met anderen opricht, wil hij de islamitische normen en waarden promoten. De organisatie groeit in rap tempo en krijgt een steeds belangrijkere politieke betekenis. Al-Banna breidt de organisatie uit naar Transjordanië en doet pogingen verkozen te worden in de lokale politiek. Dat laatste lukt niet, volgens Al-Banna te wijten aan verkiezingsfraude.

Afrekening

Al-Banna kiest voor een radicalere koers en de Moslimbroederschap maakt zich eind jaren veertig steeds vaker schuldig aan aanslagen. Tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog van 1948 kiest Al-Banna samen met de rest van de organisatie openlijk de kant van de Palestijnse Arabieren. Hetzelfde jaar wordt hij beschuldigd van een complot tegen de Egyptische regering en wordt hij naar het zuiden verbannen. Als een lid van de broederschap premier Pasha vermoordt, krijgt Al-Banna, die zich van de aanslag distantieert, de schuld in de schoenen geschoven. Op 12 februari 1949 wordt hij geliquideerd, vermoedelijk door geheim agenten van de Egyptische regering.

Meer informatie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hasan_al-Banna

http://www.mideastweb.org/Middle-East-Encyclopedia/hassan_al-banna.htm
(legt verband tussen de MB en de nazi’s)

http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=17065
(artikel over de politieke ideeën van al-Banna, op de officiële Engelstalige site van de Moslimbroederschap)

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten