Alles wat Allah zijn volgelingen verboden heeft. 

 

Haram is het tegenovergestelde van Halal. Halal gaat over alles wat Allah heeft goedgekeurd. Het is enigszins vergelijkbaar met het joodse woord kosjer. De christelijke wereld kent geen speciale religieuze woorden voor goed en slecht.

Hoe weten de gelovigen, de moslims, wat Allah ervan vindt? Dat is terug te vinden in de heilige boeken van de islam: Koran, Soenna en Hadiths.

Haram slaat niet alleen op materiële of tastbare zaken zoals voedsel, maar ook op het gedrag van mensen. In principe is alles toegestaan wat Allah niet duidelijk heeft verboden. Alleen Hij mag bepalen of iets Haram is. Als iets Haram is, is dat voor alle mensen, zonder uitzondering, verboden. Als iets onduidelijk is kunnen gelovigen een fatwa (= uitspraak, besluit) aanvragen bij een islamitische geestelijke. Als ze het er niet mee eens zijn kunnen ze een andere geestelijke om een fatwa (‘second opinion fatwa’) vragen.

Voorbeelden van Haram:

  • het nuttigen van alcohol,
  • het eten van varkensvlees of dode dieren,
  • het gebruik van bedwelmende middelen
  • doen van dingen die schadelijk zijn voor geloof, moraal, eer of goede manieren in de maatschappij. Een voorbeeld hiervan is prostitutie. Overspel is verboden, maar ook elke andere vorm van seksuele gemeenschap buiten het huwelijk. Ook pedofilie, seks met dieren en homoseksualiteit zijn verboden.

Wat tot Haram voert is zelf ook Haram. Zo is niet alleen overspel zelf verboden, maar ook de intenties: dus bij voorbeeld ook de geheime afspraakjes waar op den duur overspel van kan komen.

 

Meer informatie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Haram

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten