Stad in het zuiden van Spanje, Andalusië. Hoofdstad van de gelijknamige provincie. Eeuwenlang van het Islamitische Rijk in Europa.

 
Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada en telt ruim 230.000 inwoners. In 711 vallen de Moren Spanje binnen. Cordoba wordt de hoofdstad en Granada valt onder het bewind van Cordoba. Het zijn de Arabieren die de stad haar huidige naam geven. Waar de naam Granada vandaan komt is onduidelijk. Volgens sommigen komt zij van het woord “granata”, dat granaatappel betekent.

Aangenomen wordt dat voordat de Moren hun inval deden Granada voornamelijk bevolkt werd door Joden. Vandaar de naam ‘Garnat-Al-Yahud’, dat ‘Granada van de Joden’ betekent. Volgens de legende zijn de Joden die door Nebukadnezar in 586 uit Babylon zijn verbannen in Granada gaan wonen. Joden blijven in Granada ook na de Moorse inval. De Joodse gemeenschappen bloeien in Spanje in deze tijd.

In de elfde eeuw komt Samuel Ha’Nagid, een Joodse vluchteling uit Cordoba, naar de stad. Door zijn toedoen groeit Granada uit tot een centrum voor de joods-religieuze leer en cultuur. Als zijn zoon Samuel Ha’Nagid opvolgt verandert dat. Joseph komt in opstand tegen de Arabische overheersing. Als gevolg daarvan wordt hij in 1066 vermoord en komt ook de hele Joodse gemeenschap onder vuur te liggen. Bijna al het Joodse bezit wordt vernietigd en 4000 Joden worden gedood. De gemeenschap herstelt zich, maar in wordt 1090 wederom vernietigd, dit keer door de Almohaden. Tussen 1148 en 1212 zijn alleen die Joden welkom die zich tot het christendom bekeerd hebben.

Als in de dertiende eeuw in Spanje de christenen aan de macht komen en de Arabieren van het toneel verdwijnen is Granada het enige moslimbolwerk dat zich staande weet te houden.

Het emiraat Granada bestaat tussen 1238 en 1492. Het behoort tot het rijk van de Nasriden. In deze tijd zijn de Joden wel welkom in de stad. De dertiende eeuw is een periode van grote bloei in Granada.

In 1238 wordt begonnen met de bouw van het Alhambra, dat in 1354 voltooid wordt. Het Alhambra is het paleis van de Nasriden en biedt uitzicht op de stad en op de Sierra Nevada. De naam Alhambra is afgeleid van het Arabische ‘het rode’, waarschijnlijk vanwege de kleur van de buitenste muren.

In 1349 wordt een Islamitische Hogeschool opgericht. De val van Granada vindt plaats in 1492. De laatste koning is Boabdil. Alle Joden en moslims moeten in dat jaar Spanje verlaten. Na de val van het laatste Arabische bolwerk in Spanje wordt het Alhambra direct toegetakeld. Overal wordt de architectuur aan de Europese smaak aangepast. Een aardbeving in 1821 zorgt voor nog meer beschadiging. In 1828 begint de restauratie van het complex. Tegenwoordig is het Alhambra een toeristische trekpleister. In het hoogseizoen komen duizenden mensen per dag naar de stad om dit unieke voorbeeld van Arabische architectuur te bezichtigen. Tickets reserveren is een must en ruim van tevoren op http://www.alhambra.org/eng/index.asp?secc=/inicio&popup=1.

Rond het jaar 2000 komt Granada in verband met het islamitische verleden in het wereldnieuws. Islamitische geestelijken willen de stad in oude glorie herstellen en verklaren Granada tot toekomstige hoofdstad van de islam (kalifaat) in Europa.

 

Meer informatie:
http://granada.bestelinks.nl/
www.xs4all.nl/~vriescan/andahist.htm
www.moebius.es/ggranada/historia.htm
www.granadamap.com/history.htm
www.andalucia.com/cities/granada.htm
www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/vjw/Granada.html

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten