Koning van Saoedi-Arabië van 1964 tot 1975. Verantwoordelijk voor enorme modernisering.Veroorzaakt de oliecrisis van 1973. Bedoeld als boycot tegen landen die Israël helpen. Heeft Saoedi-Arabië gouden tijden gebracht.

 

Officiële naam: Faisal ibn Abdul Aziz al Saud. Faisal is geboren in 1906. Als kind leert hij de Koran uit zijn hoofd en is eerste prins uit het land die naar Europa reist. Op veertienjarige leeftijd wordt hij voorbestemd om minister van buitenlandse zaken te worden. Hij krijgt tevens een militaire training. Al snel heeft hij de leiding over het leger. In 1925 bezorgt hij het land een belangrijke overwinning in de Hijaz. De Hijaz is een regio in het westen van Saoedi-Arabië, die voor de veldslag onafhankelijk was. Hij wordt minister van buitenlandse zaken in 1932. Als zijn broer Saud koning wordt, is Faisal premier.

Faisal brengt van een reis naar Rusland een vrouw mee terug, Iffat al Thunayan. Samen zetten zij zich later in voor de modernisering waar Feisal tijdens zijn reis mee kennis heeft gemaakt.

In 1964 wordt Faisal regent en later koning. De familie is het erover eens dat broer Saud geen goede koning was gebleken. Saud had het land economische achteruitgang gebracht. Faisal houdt de islamitische principes in het land weliswaar in ere, maar combineert deze met een modernere staat. Faisal zet zich in voor de belangen van de islamitische wereld. Hij beschouwt de Saoedische koninklijke familie als de bewakers van de islam.

Faisal spreekt zich na 1967 fel uit tegen de Israëlische bezetting van Jeruzalem. Hij wil dat de status van de stad islamitisch blijft. Moslims zien Jeruzalem als hun derde heilige stad, na Mekka en Medina. Binnen het conflict steunt hij alle partijen die zich tegen Israël verzetten. Hij aarzelt niet de olievoorraden in te zetten als chantagemiddel. Doel: de steun dwarsbomen die Amerika en andere westerse landen, waaronder het onze, aan Israël geven tijdens de Oktoberoorlog (1973). In samenwerking met een aantal andere OPEC-landen veroorzaakt hij daarmee de beruchte oliecrisis van 1973. De actie heeft een blijvend effect. In veel westerse landen is de steun voor Israël sterk verminderd.

Faisal wordt in 1975 om het leven gebracht door een neefje. Zijn opvolger is Khaled Ibn Abdul Aziz Al Saud.

 

Meer informatie:

http://www.pbs.org/lawrenceofarabia/players/feisal.html

http://www.arabies.com/Special%20Report/King%20Feisal.htm

http://www.the-saudi.net/al-saud/faisal.htm

http://www.saudinf.com/main/b44.htm

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten