Op verzoek van UNIFIL (United Nations Interim Forces in Lebanon) besluit de Nederlandse regering in 1979 een Nederlands bataljon naar Libanon te sturen. Opzet: de Israëlische aanvallen, die een jaar eerder begonnen waren, tegenhouden.

 

Vervanging

Israël had als doel de PLO, die opereerde vanuit het zuiden van Libanon, terug te drijven. De Libanese regering verzocht de VN om ingrijpen. UNIFIL zou de vrede en veiligheid in het gebied herstellen en de Israëlische terugtocht controleren. De Fransen stelden troepen beschikbaar, maar trokken zich terug wegens de vele slachtoffers die binnen UNIFIL vielen. Nederland werd gevraagd om in te springen.

Pressie

De eerste Nederlanders arriveerden op 1 maart 1979. Dutchbat bestond uit ongeveer achthonderd militairen en was uitgerust met de zwaarste UNIFIL-wapens. Israël was niet blij met de Nederlandse deelname binnen de VN-troepenmacht in het gebied. Het land vreesde voor de relaties met Nederland en was bang dat, als door toedoen van de IDF slachtoffers zouden vallen, dit gevolgen kon hebben voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Het land oefende constant druk uit op de Nederlandse regering om zich terug te trekken.

Verlenging

De deelname zou een jaar duren, maar uiteindelijk bleven de laatste Dutchbatters tot 1985 in het gebied. Al in 1983 was tot terugtrekking besloten omdat de veiligheid van de Nederlandse troepen in het gedrang kwam. In totaal waren 8000 Nederlandse militairen betrokken bij Dutchbat in Libanon. Er vielen aan Nederlandse zijde negen doden en meer dan twintig gewonden.

Waardering

In 1986 werd Dutchbat voor de inzet beloond met de Carnegie Wateler Vredesprijs.

Meer informatie:

Onder meer op Wikipedia en de site van het ministerie van Defensie is gedetailleerde info te vinden over de operaties van Unifil en Dutchbat. Een informatieve site die wordt onderhouden door ex-Dutchbatters is http://www.dutchbattinlibanon.nl/.

Meer over de Carnegie Wateler- Vredesprijs: https://www.vredespaleis.nl/building/carnegie-wateler-peace-prize/?lang=en

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten