Volledige bedrijfsnaam: E.I. du Pont de Nemours and Company. In de VS opgericht in 1802 door Fransman Eleuthère Irénée du Pont. Op een na grootste chemiebedrijf ter wereld (na BASF).

 

De familie du Pont vertrok in het jaar 1800 naar Amerika, om aan de Franse Revolutie en de gevolgen ervan te ontsnappen. In Europa was op dat moment al een militaire revolutie begonnen, die nauw in relatie stond met de opkomende industriële revoluties in de verschillende Europese landen. De oorlogsindustrie bloeide: ontwikkelingen op het gebied van wapenproductie hadden in rap tempo plaats en Europa was voorloper.

Eleuthère Irénée du Pont zag een gat in de markt in Amerika en zette het bedrijf op om zijn nieuwe land van kruit te voorzien. Een halve eeuw later was het de grootste producent van kruit in de VS. Bovendien nam de VS binnen korte tijd de positie van voorloper op militair gebied van Europa over. Dat werd duidelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is het bedrijf verantwoordelijk voor de levering van chemische productie voor de wapenindustrie. Nog altijd is een groot deel van het bedrijf in handen van leden van de familie Du Pont.

Vlak voor de invasie in Irak in 2003 lekte uit dat Dupont één van de Amerikaanse bedrijven was die hadden deelgenomen in de kernbewapening van Irak. Het bedrijf kreeg geen sancties opgelegd en ontkent alle deelname aan nucleaire programma’s in Irak.

DuPont wordt in één adem genoemd met andere (deels Joodse, zoals onder meer de Rotschilds; zie Illuminati) organisaties die samen een ‘onzichtbare wereldheerschappij’ zouden uitoefenen. De verhalen erover – zie internet – worden algemeen beschouwd als judeofobie (angst voor Joden) en onbewijsbare complottheorie.

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten