De term stamt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘moord op een volk’. Het verschil met genocide is dat democide niet gericht is op een etnische groepering, maar op bijvoorbeeld politieke groepen. Het woord werd voor het eerst gebruikt door de in 2014 overleden Amerikaanse wetenschapper Rudolph Rummel. Rummel vat onder de term alle gevallen van overlijden waarbij een relatie is aan te wijzen tussen actie van een overheid en de dood van de betreffende persoon.

De term wordt steeds vaker gebruikt, met name door sociaal-activisten en voorvechters van de mensenrechten. Volgens Rummel is het aantal doden door democide in de wereld hoog, maar is de bewijsvoering daarvoor problematisch.

De meest bekende voorbeelden van democide zijn de moorden in de Sovjet-Unie op bevel van Stalin tussen 1934 en 1939. Het dodenaantal wordt geschat op 20 miljoen. Een ander voorbeeld is China onder Mao Zedong, waar na het inzetten van de Grote Sprong Voorwaarts in 1958, miljoenen mensen zijn omgebracht. Ook vinden we voorbeelden van democide in Afghanistan tussen 1979 en 2001, waarbij het slachtofferaantal op 1,4 miljoen wordt geschat. Ook de oorlog tussen Iran en Irak  van 1980 tot 1988 laat democide-slachtoffers na. Het aantal wordt geschat op een miljoen.

Precieze cijfers van democide zijn moeilijk te achterhalen. Critici van Rummel’s werk menen dat hij niet goed te werk gaat bij zijn conclusies over slachtofferaantallen. Zijn werk is gebaseerd op schattingen en niet op bewijsvoering.

In de twintigste eeuw zouden bijna 170 miljoen mensen door staatsterreur om het leven zijn gekomen. Voor het Israëlisch/Arabisch conflict is het onderwerp relevant: (pro-) Palestijnse commentatoren beweren dat de Israëlische overheid op grote schaal Palestijnse Arabieren uitroeit, terwijl (pro-) Israëlische commentatoren het Palestijns/Arabische geweld presenteren als een (door de islam geïnspireerde) uitroeiingsoorlog tegen de Joden.

Op de website http://www.hawaii.edu/powerkills/welcome.html is een analyse te vinden van het geweld dat overheden hebben toegepast op de bevolking van hun land/buurlanden.

Matthew White geeft op zijn website met een veelzeggend staafdiagram een overzicht van de slachtoffers van democide in de twintigste eeuw: http://users.erols.com/mwhite28/war-1900.htm.

Zie ook:

www.vecip.nl/doodstraf

www.vecip.nl/genocide

 

 

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten