• Heilig huis van de moslims, op de Tempelberg in Jeruzalem.
  • Gebouwd rond 640 n. Chr., door kalief Omar, volgeling van Mohammed, die Jeruzalem in 638 veroverde.
  • Al eeuwen bron van strijd tussen gelovigen. 
  • Startpunt van Mohammed’s hemelreis. 
  • Is hier de Tweede Intifada begonnen? 
  • Niet te verwarren met de in dezelfde periode op de Tempelberg gebouwde Rotskoepel.

 

Moslims zien Jeruzalem, vanwege deze moskee, als hun op twee na heiligste plaats. Net als de Tempelberg en de Klaagmuur is ook de Al-Aksamoskee bron van voortdurend conflict tussen joden en moslims.

De moskee zou zijn gebouwd op de drieduizend jaar oude Stallen van Salomo. Veel Joden vinden daarom dat de plaats in Joods bezit zou moeten zijn. Joden en moslims vliegen elkaar geregeld in de haren over onder meer opgravingen.

In de Koran komt een tekst voor over de ‘verst verwijderde moskee’. Daarmee zou deze moskee bedoeld zijn. Sommige bronnen stellen dat een verwijzing naar deze moskee onzin is: op het moment dat de Korantekst werd geschreven bestond volgens hen de hele moskee nog niet. De tekst handelt over een hemelreis die Mohammed gemaakt zou hebben. De Al-Aksamoskee is gebouwd op de plaats waar een voetafdruk van het paard Boeraak (Buraq) bewaard is gebleven.

In 2000 zou hier de Tweede Intifada zijn begonnen. Aanleiding lijkt een wandeling van de Israëlische politiek leider Sharon over de Tempelberg. De voorstelling van zaken is heftig omstreden. Achteraf verklaren diverse Palestijnse leiders dat het oproer zorgvuldig was voorbereid en diende om Arafat’s torpederen van de onderhandelingen in Amerika te maskeren.

In 2003 stelt de Waqf, de islamitische beheerder, de Al-Aksamoskee een paar maanden open voor niet-islamitisch publiek, maar verbiedt later opnieuw de toegang. De laatste jaren is het plein op de Tempelberg voor niet-moslims open; de moskee blijft voor niet-moslims verboden terrein.

 

Al-Aksamoskee

(eigen foto redactie vecip)


Gerelateerde Berichten