Van ‘korporaal’ uit Oostenrijk tot dictator van Duitsland. Initiator van WO2 en Sjoa. Geliefd kindervriend. Gehaat massamoordenaar.

 

Hitler werd geboren op 20 april 1889 in het Oostenrijkse Braunau/Inn, als zoon van de douanebeambte Alois Hitler en zijn vrouw Clara. In 1903, als hij 14 jaar is, overlijdt zijn vader. Hitler verlaat in 1905 de middelbare school zonder afsluitend examen.

Na de dood van zijn moeder in 1907 vertrekt hij naar Wenen, waar hij zich twee keer tevergeefs bij de Kunstacademie aanmeldt. Door de politieke onrust en het lezen van antisemitische boeken en kranten ontwikkelt hij hier zijn maniakale racistische jodenhaat en zijn radicale afkeer van het marxisme en het liberalisme.

In 1919 houdt Hitler zijn eerste politieke rede voor leden van de DAP (Deutsche Arbeiter Partei). Hitler richt in 1920 met anderen de tot NSDAP omgedoopte partij op. Op 9 november 1923 wordt de ‘Hitler-Putsch’ met wapengeweld neergeslagen. Hitler publiceert in 1924 de latere beststeller Mein Kampf, waarin hij onder meer uitgebreid uiteenzet wat hij met de joden van plan is.

Hij wordt op 30 januari 1933 benoemd tot Rijkskanselier van een nationaal-conservatief kabinet, waarin nog twee nationaalsocialisten zitting nemen: Hermann Göring en Wilhelm Frick.

30 januari 1939: Hitler kondigt “de vernietiging van het joodse ras in Europa” aan.

Met de Duitse aanval op Polen, op 1 september 1939, begint de tweede wereldoorlog. 22 juni 1941: Hitler valt de Sovjet-Unie aan en begint met de systematische moorden in de USSR. In december 1941 geeft hij bevel tot de systematische moord op de Europese joden.

Op 31 januari 1943 geeft Hitler’s door de Russen ingesloten zesde leger zich over bij Stalingrad, nadat er aan beide zijden enorme aantallen slachtoffers gevallen zijn (ruim 700.000). Een poging van Von Stauffenberg om Hitler te vermoorden mislukt op 20 juli 1944.

Op 29 april 1945, als de Russische troepen al voor Berlijn staan, treedt hij in het huwelijk met zijn vriendin Eva Braun.

30 april 1945: Hitler pleegt, samen met Eva Braun, zelfmoord in de bunker onder de rijkskanselarij in Berlijn. De oorlog in Europa is voorbij.

Naast de zinloze uitroeiing van bijna zes miljoen joden in de Sjoa (vernietigingskampen en Sonderkommando’s) komen in totaal in WO2 circa 50 miljoen andere mensen om, onder wie ruim 20 miljoen Russen.

Hitler is omstreden. Ook vandaag nog zijn er veel mensen die hem prijzen:

  • hij heeft het voor Duitsland vernederende verdrag van Versailles (na afloop van WO1) ongedaan weten te maken,
  • hij maakte van Duitsland een eenheid,
  • hij kreeg Engeland en Frankrijk toch maar op de knieën,
  • hij streed (met steun van de Kerk) succesvol tegen het communisme,
  • hij stopte de armoede en de inflatie en
  • hij zorgde voor werkgelegenheid, in onder meer de aanleg van snelwegen.

 

Eva Braun

Eva Braun

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten